IT Career Expo Bălți – un eveniment pentru tinerii interesați de oportunitățile și tendințele industriei IT din Moldova

Peste 330 de tineri din regiunea de nord au participat în cadrul evenimentului IT Career Expo Bălți, desfășurat la data de 17 aprilie. Participanții au avut posibilitatea să descopere oportunitățile și cerințele asociate cu o carieră în domeniul tehnologiei informației, să interacționeze cu reprezentanții industriei și să afle chiar de la aceștia detalii utile despre angajarea și afirmarea în domeniul IT.

IT Career Expo Bălți a fost organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Tekwill Bălți și a adus împreună tineri care își fac studiile în cadrul instituțiilor de învățământ general, superior sau profesional tehnic din municipiul Bălți, dar și elevi de liceu din raioanele Florești, Edineț și Soroca.

Irina Oriol, Directoare Operațiuni, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Scopul evenimentului de astăzi este să le oferim tinerilor mai multe informații despre oportunitățile educaționale și de angajare în regiunea de nord. Astfel, tinerii vor avea vor avea posibilitatea să se întâlnească cu reprezentanții companiilor în domeniul IT și ingineresc din regiunea de nord și să afle cât mai multe informații despre oportunitățile de a se angaja. Pe lângă aceasta, sunt organizate workshopuri, în cadrul cărora tinerii ar putea să exploreze și să interacționeze cu tehnologiile. La acest eveniment sunt prezente și instituțiile de învățământ pentru ca tinerii să își găsească acea cale pe care ar dori să o urmeze în următorii ani”.

Pavel Curcovici, Manager Regional, Tekwill Bălți: ”IT Career Expo Bălți este o premieră pentru centrul nostru. Am fost inspirați de ceea ce am văzut la Chișinău și mai nou – și la Cahul și la Comrat. Astăzi este rândul nostru să prezentăm oportunitățile IT pentru tineri. Am decis că vom avea două direcții ale activităților: vom lucra pe domeniul de promovare a ofertelor educaționale, pentru că este important pentru regiune și promovarea ofertelor de muncă. De asemenea, considerăm că este important să informăm tinerii și despre posibilitatea de a fi antreprenori și sursele de finanțare pentru asta.

IT Career Expo Bălți s-a desfășurat cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și co-finanțat de Guvernul Elveției. Proiectul este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: „Acest eveniment promovează un sector care este extrem de important pentru economia Republicii Moldova, pentru piața muncii din țară. Domeniul IT este un motor important pentru țară și se dezvoltă rapid. Iar acest eveniment are scopul de a motiva talentele viitorului să se implice în acest sector. Și acesta este un obiectiv important promovat de către Elveția în Republica Moldova”.

Tinerii au profitat de oportunitățile oferite și au participat cu mult interes în cadrul sesiunilor de orientare în carieră, au discutat cu reprezentanții companiilor și instituțiilor prezente la eveniment: Simpals, Orange Systems, SRL HumanSoft, ICD Soft, Draexlmaier, MAGNETEC COMPONENTS, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, mun. Bălți, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Clubul Tinerilor Makeri, Tekwill Academy Kids, Școala Profesională nr. 5, Colegiul Politehnic din mun. Bălți.

Alexandru Gorbatiuc, elev, Colegiul Politehnic, mun. Bălți: „Aceste evenimente sunt foarte importante din cauză că ele ne prezintă informații noi, viziuni noi, ne arată ce este în jurul nostru și la ce nivel de dezvoltare putem ajunge. Am participat la un workshop care se numea „De la Junior la Expert în IT”. Am ascultat două prezentatoare excelente. Mi-a fost foarte interesant să văd anume din acea parte IT-ul: unde mă pot angaja deoarece am o specialitate dublă – matematică și informatică. Este important să conștientizez în care parte mă atrage mai mult și este foarte important ca noi singuri să ne facem o alegere conștientă”.

Liliana Berjan, studentă, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, mun. Bălți: „Pentru tinerii care vin acum de la colegii, de la școli profesionale, este foarte important să conștientizeze care este viitorul lor și cred că este foarte important să își vadă viitorul în țară, să promoveze anume Moldova și, chiar dacă lucrează cu companiile de peste hotare, să o facă la noi”.

În cadrul IT Career Expo tinerii au avut posibilitatea să cunoască și programele de studii în tehnologia informației, furnizate de instituțiile de învățământ superior și cele cu formare duală, să afle detalii despre procesul de admitere, oferta și oportunitățile educaționale disponibile.

Discover more articles

June 13, 2024

Moldova Digital Summit 2024 – 3000+ participanți, lansări și oportunități numeroase pentru fiecare

Moldova Digital Summit a înregistrat o revenit mai grandios în acest an. Cu peste 3000 de participanți din Moldova, România,...

May 16, 2024

Centrul Inotek marchează un an de inovații și inițiative transformatoare în sudul Moldovei

Inotek – EU Innovation Centre Cahul, un hub susținut de Uniunea Europeană și Suedia, dedicat promovării inovației și digitalizării în...

May 3, 2024

Join the forefront of technological innovation and leadership as the Executive Director of the Moldovan Association of ICT Companies!

Background: THE MOLDOVAN ASSOCIATION OF ICT COMPANIES (“ATIC”) is the business Organization uniting 90 companies and representing anUmbrella Organization gathering...

April 23, 2024

Un pas înainte în era digitală. Peste 700 de persoane au participat la conferința internațională „Inteligența Artificială & Big Data”

Peste 700 de persoane au participat la conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, care a avut loc la Chișinău în...

April 16, 2024

Transformând aspirațiile în realitate: Campania de promovare a Carierei IT în Nordul țării

Începând cu anul 2011, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC implementează Campania de promovare a Carierei IT, scopul căreia...

April 13, 2024

IT Career Expo Cahul: conexiuni, cunoștințe și oportunități pentru o carieră reușită

Peste 450 de tineri din sudul țării au participat cu entuziasm la IT Career Expo Cahul, eveniment dedicat explorării oportunităților...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.