Guvernul Suediei va oferi o contribuție de 2 mln de dolari pentru dezvoltarea Centru de Excelență – Tekwill

Guvernul Suediei va oferi o contribuție de 2 mln de dolari (17 mln coroane suedeze) pentru dezvoltarea primului Centru de Excelență în domeniul TIC din Republica Moldova – Tekwill. Resursele financiare vin să suplimenteze suportul în valoare de 2 mln dolari alocat în acest sens de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Edificarea centrului este realizată printr-un parteneriat public-privat între sectorul TIC, Guvernul Republicii Moldova, donatori, companiile multinaţionale, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Un Acord în acest sens a fost semnat la data de 19 septembrie între Ambasada Suediei în Moldova și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Documentul marchează consolidarea eforturilor Guvernului SUA și Guvernului Suediei privind dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC.

La eveniment au participat Vasile Botnari, Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Thomas O. Melia, Asistentul Administratorului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), responsabil pentru Europa și Eurasia, Karen Hilliard, Reprezentanta USAID în Moldova, Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova și Ana Chirița, Director Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC.

Conform documentului semnat, Guvernul Suediei va furniza resursele financiare pe parcursul perioadei 2016-2018. Astfel, contribuția comună a celor doi donatori se va ridica la 4 mln USD, iar Centrul de Excelență va deveni deplin operațional și viabil deja la finele anului curent. Aportul partenerilor privați va include noi resurse educaționale, tehnologii, traineri, proiecte practice, programe de mentorat etc.

Ministrul TIC Vasile Botnari, prezent la evenimentul de semnare, a menționat că proiectul Tekwill are capacitatea reală de a contribui la pregătirea inginerilor TIC solicitați de piața muncii și de a revoluționa perspectivele industriei TIC din Moldova.

”Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor este un partener-cheie pentru Tekwill și va acționa în continuare ca suport pentru conceptele inovatoare în educație și dezvoltare a competențelor în domeniul IT. Astfel, vom orienta tinerii să-și lanseze afacerile acasă, în Moldova, să deschidă noi locuri de muncă bine plătite, contribuind la creșterea industriei TIC, relansarea economiei și prosperarea țării”, a spus Vasile Botnari.

Thomas O. Melia, Asistentul Administratorului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), responsabil pentru Europa și Eurasia: ”Sunt sigur că în Moldova vor apărea noi tipuri de afaceri. Centrul Tekwill va oferi prin activitățile sale antreprenoriale noi aptitudini celor care vor dori să îmbrățișeze activități din domeniul IT. Astfel, vom crea noi conexiuni dintre sectorul TIC din Moldova și industriile conexe de pe mapamond. Guvernul SUA va continua să asiste Republica Moldova ca țara să devină avansată și propseră”.

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, E.S. Signe Burgstaller, a spus la rândul său că, prin acest proiect, Guvernul Suediei dorește să contribuie la integrarea economică a Moldovei în UE și dezvoltarea economiei de piață prin creșterea competitivității în domeniul IT, și astfel să ajute Republica Moldova să-și dezvolte ramura TIC și economia în general. ”Asistența suedeză oferită Centrului de Excelență în domeniul TIC are ca scop creșterea potențialului de piață a Republicii Moldova ca să facă față cerințelor DCFTA, iar astfel să deschidem piața UE pe segmentul TIC și viceversa. Suedia a înregistrat anumite realizări în acest domeniu și dorim să împărtășim experiența noastră cu Republica Moldova. Suedia pune un accent important asupra dezvoltării economice inclusive și promovării egalității de gen. Prim intermediul acestui program Suedia va oferi asistență Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC în promovarea participării femeilor în TIC. Moldova deține un potențial enorm: femei motivate cu studii, care ar putea aduce o contribuție seminificativă pentru dezvoltarea țării.”, a fost mesajul Ambasadoarei Suediei.

Centrul de Excelență în domeniul TIC ”Tekwill” va constitui o platformă educațională și un hub tehnologic şi antreprenorial, având drept scop transformarea esențială a potențialul industriei IT din Moldova. Edificarea Centrului a fost inițiată în anul 2015 cu suportul Guvernului SUA oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Spaţiul dedicat Tekwill este pus la dispoziţie de Universitatea Tehnică a Moldovei, ca parte a angajamentului Guvernului faţă de acest proiect şi are o suprafaţă de 3400m2.

 

Discover more articles

May 16, 2024

Centrul Inotek marchează un an de inovații și inițiative transformatoare în sudul Moldovei

Inotek – EU Innovation Centre Cahul, un hub susținut de Uniunea Europeană și Suedia, dedicat promovării inovației și digitalizării în...

May 15, 2024

IT Career Expo Bălți – un eveniment pentru tinerii interesați de oportunitățile și tendințele industriei IT din Moldova

Peste 330 de tineri din regiunea de nord au participat în cadrul evenimentului IT Career Expo Bălți, desfășurat la data...

May 3, 2024

Join the forefront of technological innovation and leadership as the Executive Director of the Moldovan Association of ICT Companies!

Background: THE MOLDOVAN ASSOCIATION OF ICT COMPANIES (“ATIC”) is the business Organization uniting 90 companies and representing anUmbrella Organization gathering...

April 23, 2024

Un pas înainte în era digitală. Peste 700 de persoane au participat la conferința internațională „Inteligența Artificială & Big Data”

Peste 700 de persoane au participat la conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, care a avut loc la Chișinău în...

April 16, 2024

Transformând aspirațiile în realitate: Campania de promovare a Carierei IT în Nordul țării

Începând cu anul 2011, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC implementează Campania de promovare a Carierei IT, scopul căreia...

April 13, 2024

IT Career Expo Cahul: conexiuni, cunoștințe și oportunități pentru o carieră reușită

Peste 450 de tineri din sudul țării au participat cu entuziasm la IT Career Expo Cahul, eveniment dedicat explorării oportunităților...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.