Centrul Inotek marchează un an de inovații și inițiative transformatoare în sudul Moldovei

Inotek – EU Innovation Centre Cahul, un hub susținut de Uniunea Europeană și Suedia, dedicat promovării inovației și digitalizării în regiunea de sud a Republicii Moldova, celebrează pe data de 17 mai un an de activitate și realizări importante. Prin prioritizarea educației STEM și sprijinirea antreprenoriatului, Inotek își propune să transforme regiunea într-un centru tehnologic de referință, contribuind la dezvoltarea economică și socială durabilă a țării.

Peste 3000 de persoane din regiune, dintre care 51% fete și femei, au beneficiat de cele 55 de inițiative realizate sub umbrela Inotek în primul an de activitate, profitând de oportunități importante de învățare, dezvoltare personală, orientare în carieră, dezvoltare a afacerii, schimb de experiență și stabilire de conexiuni valoroase.

Nicolae Mocanu, Administrator al Fundației Inotek: „Inovația este un factor cheie în creșterea economică, competitivitatea și progresul tehnologic, iar Inotek – EU Innovation Centre Cahul este hub-ul din regiunea de sud care susține și promovează dezvoltarea către progres și prosperitate. Cu fiecare pas înainte, deschidem noi orizonturi și creăm noi oportunități pentru viitorul durabil al Regiunii Cahul”.

Centrul Inotek a fost lansat pe 17 mai 2023, cu susținerea Uniunii Europene și a Suediei în cadrul Proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Centrul a fost înființat în parteneriat cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul. În prima sa etapă, Inotek reprezintă un spațiu modern și prietenos, conceput să ofere acces la cele mai noi tehnologii, instrumente digitale, programe de formare și instruire relevante, inițiative de susținere a antreprenoriatului și dezvoltarea afacerilor.

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Prin intermediul inițiativelor și programelor sale, Inotek facilitează semnificativ accesul la educație de calitate în domeniul STEM, suport pentru antreprenoriat și tehnologie și deschide uși către colaborări între sectorul privat, cel public și instituțiile educaționale. Cu sprijinul Proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, al partenerilor internaționali și locali, Inotek a devenit un pilon important în transformarea regiunii sudice a Moldovei și un hub de inovație și dezvoltare tehnologică, demonstrând puterea conexiunilor strânse între educație, industrie și comunitate pentru progresul comun”.

Consolidarea ecosistemului antreprenorial și furnizarea oportunităților de transformare digitală

În primul an de funcționare, Inotek a fost un partener activ în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial în regiunea de sud, organizând hackathoane și evenimente comunitare lunare. În cadrul evenimentelor lunare de comunitate, antreprenorii din regiune au posibilitatea să beneficieze de un transfer efectiv de cunoștințe și expertiză în cele mai diverse domenii, inclusiv dezvoltarea afacerilor, atragerea investițiilor, pregătirea pentru export, transformare digitală etc. Peste 1000 de persoane au participat în cadrul evenimentelor comunitare Inotek, organizate în perioada mai 2023 – mai 2024.

Dezvoltarea și valorificarea capitalului uman din regiunea Sud

Inotek consideră dezvoltarea capitalului uman o premisă fundamentală pentru creșterea și dezvoltarea regională, fiind unul dintre pilonii principali care determină eficiența economică, adaptabilitatea și inovativitatea unei regiuni. Peste 400 de copii, tineri și adulți din regiune și-au dezvoltat abilitățile digitale sau au obținut competențe specifice pentru noi direcții de carieră în cadrul programelor educaționale și de instruire realizate în cadrul Centrului. O direcție prioritară de activitate a constituit-o și realizarea Campaniei de promovare a Carierei IT, al cărei scop este informarea tinerilor privind oportunitățile, perspectivele și cerințele asociată cu o carieră în domeniul tehnologiei informației. Peste 1000 de tineri au participat în cadrul diverselor inițiative și evenimente de orientare în cariera IT, organizate de Inotek în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Consolidarea unei comunități pentru inovație și dezvoltare Centrul Inotek a devenit platformă esențială în conectarea membilor comunității cu diverse oportunități și resurse valoroase, contribuind astfel la dezvoltarea socio-economică a regiunii sudice a Republicii Moldova. Inotek pune un accent deosebit pe crearea unei rețele solide care încurajează schimbul de idei, parteneriatele strategice și mentoratul. Prin organizarea de evenimente, workshop-uri și conferințe, Centrul reunește experți din diferite domenii, antreprenori începători și investitori, facilitând astfel dialogul și colaborarea care sunt vitale pentru inovație și creștere.

Inițiativele transformatoare realizate de Inotek au fost și sunt posibile grație susținerii excepționale oferite de partenerii de dezvoltare: Uniunea Europeană, Suedia, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Marea Britanie, Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Elveției, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), SOROS Moldova, Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare, EMA – Development and Mobility Agency și implicării remarcabile din partea Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, a Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, a autorităților administrației publice centrale și locale, în special a Primăriei Municipiului Cahul, a industriei TIC, a societății civile, instituțiilor educaționale și a comunității locale.

Coagularea eforturilor partenerilor și membrilor comunității, armonizarea obiectivelor și acțiunilor și voința puternică de a susține transformări benefice reprezintă realizări semnificative atinse sub egida Inotek, formând astfel baza solidă pentru lansarea unor noi inițiative importante, orientate către dezvoltarea regională. Succesele atinse reflectă nu doar eficacitatea colaborării strânse între diferiți actori ai societății, dar și angajamentul comun de a avansa spre un viitor prosper și inovator pentru întreaga regiune.

Alăturați-vă comunității Inotek online!

Dacă doriți să fiți la curent cu cele mai recente inițiative și progrese în domeniul tehnologiei și inovației în regiunea de sud, vă invităm să urmăriți activitatea Centrului Inotek prin intermediul paginii de Facebook și pe pagina web oficială https://startupcitycahul.md. Astfel, veți avea parte de știri actualizate, detalii despre următoarele evenimente și programe planificate, istorii inspiraționale și de succes, oportunități de dezvoltare și colaborare.

Discover more articles

June 13, 2024

Moldova Digital Summit 2024 – 3000+ participanți, lansări și oportunități numeroase pentru fiecare

Moldova Digital Summit a înregistrat o revenit mai grandios în acest an. Cu peste 3000 de participanți din Moldova, România,...

May 15, 2024

IT Career Expo Bălți – un eveniment pentru tinerii interesați de oportunitățile și tendințele industriei IT din Moldova

Peste 330 de tineri din regiunea de nord au participat în cadrul evenimentului IT Career Expo Bălți, desfășurat la data...

May 3, 2024

Join the forefront of technological innovation and leadership as the Executive Director of the Moldovan Association of ICT Companies!

Background: THE MOLDOVAN ASSOCIATION OF ICT COMPANIES (“ATIC”) is the business Organization uniting 90 companies and representing anUmbrella Organization gathering...

April 23, 2024

Un pas înainte în era digitală. Peste 700 de persoane au participat la conferința internațională „Inteligența Artificială & Big Data”

Peste 700 de persoane au participat la conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, care a avut loc la Chișinău în...

April 16, 2024

Transformând aspirațiile în realitate: Campania de promovare a Carierei IT în Nordul țării

Începând cu anul 2011, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC implementează Campania de promovare a Carierei IT, scopul căreia...

April 13, 2024

IT Career Expo Cahul: conexiuni, cunoștințe și oportunități pentru o carieră reușită

Peste 450 de tineri din sudul țării au participat cu entuziasm la IT Career Expo Cahul, eveniment dedicat explorării oportunităților...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.