ATIC a semnat un Acord de Parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC a semnat un Acord de Parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. Scopul parteneriatului este cooperarea pentru dezvoltarea competitivă a sectorului TIC, a ecosistemului de inovare digitală și a economiei digitale din Republica Moldova.

Părțile au setat 5 obiective cheie care vor contribui la dezvoltarea sectorului TIC:

  • Advocacy: sprijinirea agendei de advocacy a ATIC, în special, acele inițiative ce țin de dezvoltarea unui mediu legal favorabil pentru afacerile și investițiile în sectorul IT din Moldova; consolidarea capacității și expertiza tehnică a ATIC în activitatea iConsiliului în subordinea Consiliului Economic către Prim-ministru; dezvoltarea capacității de a conduce inițiative pentru dezvoltarea economiei digitale, promovarea comerțului electronic și atragerea forței de muncă calificate în sectorul IT.
  • Promovarea internațională și extinderea pieței: promovarea companiilor, produselor și serviciilor IT locale la nivel internațional, precum și promovarea Republicii Moldova ca destinație IT de bună calitate și valoare adăugată, atragerea de investiții străine.
  • Informații despre piață și date din industrie: analizarea continuă a competitivității regionale și globale pentru Republica Moldova și efectuarea unei avaluări anuale a datelor din industria TIC, cum ar fi vânzările, exporturile, salariile, forța de muncă, competențele și tehnologiile populare.
  • Educație: îmbunătățirea programelor de educație TIC prin valorificarea expertizei din sectorul privat și creșterea capacității instituțiilor de învățământ de a furniza servicii educaționale de calitate pentru creșterea și îmbunătățirea forței de muncă pentru sectorul IT.
  • Consolidarea capacităților: îmbunătățirea capacităților ATIC pentru a-și susține membrii și industria TIC în atragerea de noi membri și oferirea de servicii.

Partenerii vor lucra împreună pentru a valorifica competitivitatea industriei TIC din Republica Moldova și a antreprenoriatului tehnologic prin stimularea creșterii interne și internaționale, locurilor de muncă digitale, investițiilor în tehnologie, crearea unui mediu de afaceri și politici digitale favorabile care să se alinieze la o viziune strategică unificată a industriei și abilitarea cooperării între toți jucătorii ecosistemului tehnologic.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID și Suedia, susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova – tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media – pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Discover more articles

May 16, 2024

Centrul Inotek marchează un an de inovații și inițiative transformatoare în sudul Moldovei

Inotek – EU Innovation Centre Cahul, un hub susținut de Uniunea Europeană și Suedia, dedicat promovării inovației și digitalizării în...

May 15, 2024

IT Career Expo Bălți – un eveniment pentru tinerii interesați de oportunitățile și tendințele industriei IT din Moldova

Peste 330 de tineri din regiunea de nord au participat în cadrul evenimentului IT Career Expo Bălți, desfășurat la data...

May 3, 2024

Join the forefront of technological innovation and leadership as the Executive Director of the Moldovan Association of ICT Companies!

Background: THE MOLDOVAN ASSOCIATION OF ICT COMPANIES (“ATIC”) is the business Organization uniting 90 companies and representing anUmbrella Organization gathering...

April 23, 2024

Un pas înainte în era digitală. Peste 700 de persoane au participat la conferința internațională „Inteligența Artificială & Big Data”

Peste 700 de persoane au participat la conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, care a avut loc la Chișinău în...

April 16, 2024

Transformând aspirațiile în realitate: Campania de promovare a Carierei IT în Nordul țării

Începând cu anul 2011, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC implementează Campania de promovare a Carierei IT, scopul căreia...

April 13, 2024

IT Career Expo Cahul: conexiuni, cunoștințe și oportunități pentru o carieră reușită

Peste 450 de tineri din sudul țării au participat cu entuziasm la IT Career Expo Cahul, eveniment dedicat explorării oportunităților...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.