Startup City Cahul

Cahul devine primul „StartUp City” regional din sudul Moldovei.  În oraș va fi creat un Centru de Excelență în IT

Orașul Cahul va deveni primul „StartUp City” din regiunea de sud a Republicii Moldova. Potrivit unui Acord de grant semnat între Asociația Companiilor de Tehnologii Informaționale și Comunicare din Moldova (ATIC) și Suedia în data de 15 septembrie, în regiune vor fi operate mai multe investiții pentru consolidarea potențialului economiei digitale, creșterea forței de muncă locală în domeniul TIC, dezvoltarea afacerilor bazate pe inovații, dar și sporirea competitivității și atractivității regiunii. Proiectul „EU4Moldova: StartUp City Cahul” va fi implementat cu asistența financiară a Uniunii Europene și se aliniază la prioritățile parteneriatului estic și abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, completând acoperirea regională a asistenței de cooperare acordată Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.

Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova: „Suedia susține activ dezvoltarea sectorului TIC din Moldova. Prin această inițiativă, împreună cu Delegația Uniunii Europene, continuăm experiențele anterioare și oferim suport transformării digitale și inovării țării. Cu StartUp City Cahul vom sprijini dezvoltarea rurală, în special în regiunea Cahul, prin inovație și antreprenoriat. Vom consolida posibilitățile de angajare și vom oferi oportunități tinerilor, inclusiv femeilor și fetelor, în  domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii (STEM), astfel încât acestea să poată alege în viitor o carieră în IT.”
Marina Bzovii, directoare executivă ATIC: “E o provocare imensă, dar sunt absolut convinsă că echipa ATIC e pregătită să realizeze pe deplin acest proiect care va aduce domeniul TIC la un alt nivel în țara noastră. Cu această ocazie, țin să mulțumesc membrilor ATIC, consiliului de administrație, precum și întregii echipe.”
Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC: „Sectorul IT a atins cifre peste măsura așteptărilor în 2019, iar acest induce spre ideea orientării eforturilor spre extinderea sectorului TIC și la nivel național. Ne dorim să contribuim și să transformăm orașul Cahul într-o regiune favorabilă pentru investiții, inovații și antreprenoriat. Urmează să construim un centru de excelență în IT, care va deveni un catalizator pentru dezvoltarea orașului și a localităților adiacente. Vom dezvolta mai multe programe dedicate pentru orice vârstă – elevi, studenți, profesori, tineri profesioniști etc. – în scopul extinderii oportunităților de dezvoltare în regiune și crearea premiselor pentru conectarea talentului și potențialului capitalului uman cu posibilitățile oferite de companiile IT naționale și locale.”
„EU4Moldova: StartUp City Cahul” – contribuim la  dezvoltarea rurală prin inovație
Astfel, începând cu luna curentă și până în anul 2024, vor fi operate mai multe investiții care vor contribui la dezvoltarea regiunii Cahul. În următorii 4 ani, vor fi încurajate parteneriatele pentru inovare dintre sectorul privat, sectorul public și instituțiile de învățământ;  va fi promovată tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM,  pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare, indiferent de vârstă sau gen; vor fi create și consolidate capacitățile startup-urilor inovatoare în diverse sectoare și pregătirea pentru investiții.
La Cahul urmează a fi creat Centrul EU4Innovation – un centru regional de excelență în IT. Cu o suprafață de 1500 de m2, centrul va dezvolta mai multe servicii locale și cca 137 de programe și activități, în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.
„StartUp City Cahul” va sprijini, de asemenea, educația STEM în strânsă sinergie cu alte inițiative existente și dezvoltate  deja de ATIC și Tekwill. Acest lucru se va face prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat. Astfel:
•         11.500 de elevi din Cahul și peste 50.000 de elevi din 200 de școli din toată țara vor studia disciplinele viitorului
•         500 de profesori își vor îmbunătăți competențele digitale în cadrul unor programe de formare
•         vor fi actualizate programele de studii pentru cel puțin 6 cursuri prin decizia Ministerului Educației, Cercetării și Culturii, în scopul creșterii atractivității studierii disciplinelor STEM.
De asemenea, cca 300 de studenți din cadrul universităților și colegiilor vor urma cursuri de formare în IT și domeniile conexe.
Susținerea dezvoltării antreprenoriatului se află, de asemenea, printre prioritățile proiectului. Astfel, vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru facilitarea creării startup-urilor locale, consolidarea capacității lor de dezvoltare, precum și pregătirea pentru investiții. În următorii 4 ani, se preconizează că, cel puțin:
•         20 de startup-uri locale se vor bucura de asistență și suport
•         15 inițiative non-IT vor beneficia de susținere
•         2600 de persoane vor beneficia de programe educaționale de antreprenoriat
•         24 evenimente vor fi organizate pentru antreprenori.
Proiectul va fi implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), cu asistența financiară a Uniunii Europene (EU), oferită prin intermediul Suediei.
În iunie 2020, Suedia a încheiat un acord de contribuție cu Delegația Europeană pentru implementarea proiectului „EU4Moldova: StartUp City Cahul”. Proiectul în valoare de 6,8 milioane EUR din fondurile delegate ale UE pentru dezvoltarea domeniului TIC face parte din cadrul unic de sprijin al UE pentru Moldova 2017–2020, sect.1: „Dezvoltarea economică și oportunitățile, inclusiv creșterea economică durabilă și incluzivă”.
 Participarea Suediei în acest proiect fortifică propriile inițiative de a încuraja femeile și fetele să se implice activ în domeniul TIC. Asociația Companiilor de Tehnologii Informaționale și Comunicare din Moldova (ATIC) promovează dezvoltarea sectorului TIC în parteneriat cu companii din sectorul privat, universități, instituții guvernamentale și organizații internaționale și facilitează schimbul de bune practici între membri. Misiunea ATIC este de a promova un climat de afaceri TIC mai favorabil. În prezent, companiile asociate în cadrul ATIC reprezintă peste 60% din valoarea de piață a sectorului TIC din Moldova.
***
Răspunsul extern al Uniunii Europene la Coronavirus: Abordarea impactului economic și social
Solidaritatea se află în centrul Uniunii Europene. Cu fondurile sale și ale statelor membre, UE își va sprijini țările partenere să consolideze sistemele de sănătate durabile pentru a permite guvernelor să furnizeze servicii esențiale și să protejeze mijloacele de trai.

Discover more articles

September 6, 2024

Republica Moldova găzduiește în premieră „StrategEast State and IT Eurasian Forum” – Iată de ce este un moment important pentru țara noastră

În fiecare an, evenimentul StrategEast State and IT Eurasian Forum se desfășoară în unul din orașele Eurasiei. Anul acesta forumul...

August 6, 2024

Republica Moldova participă și în acest an la Competiția „e-ICON World Contest” din Coreea de Sud!

Reprezentanții Republicii Moldova participă pentru al treilea an consecutiv în cadrul prestigiosului Concurs Internațional de Aplicații Mobile „e-ICON World Contest”,...

August 2, 2024

Noi oportunități educaționale pentru tinerii și tinerele care studiază în instituțiile de învățământ profesional tehnic

Tinerii și tinerele care își fac studiile în instituțiile de învățământ profesional tehnic  vor beneficia de oportunități educaționale și activități...

July 26, 2024

ATIC, cea mai mare asociație din domeniul TIC din Moldova, marchează 18 ani de activitate și impact 

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) aniversează astăzi 18 ani de la înființare, marcând aproape două decenii de...

July 12, 2024

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC anunță numirea doamnei Irina Oriol în funcția de Directoare Executivă

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) anunță numirea doamnei Irina Oriol în funcția de Directoare Executivă, în conformitate...

June 13, 2024

Moldova Digital Summit 2024 – 3000+ participanți, lansări și oportunități numeroase pentru fiecare

Moldova Digital Summit a înregistrat o revenit mai grandios în acest an. Cu peste 3000 de participanți din Moldova, România,...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.