Republica Moldova participă și în acest an la Competiția „e-ICON World Contest” din Coreea de Sud!

Reprezentanții Republicii Moldova participă pentru al treilea an consecutiv în cadrul prestigiosului Concurs Internațional de Aplicații Mobile „e-ICON World Contest”, care se desfășoară în luna august în Coreea de Sud. Concursul reunește tineri inovatori din 31 de țări, care dezvoltă aplicații mobile pentru a susține Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite. Participanții sunt evaluați pe baza originalității, utilității și impactului social al aplicațiilor lor, iar competiția oferă o platformă valoroasă pentru recunoașterea și promovarea tinerelor talente din domeniul tehnologiei.

Țara noastră este reprezentată în cadrul concursului de echipa Liceului Teoretic „Miron Costin” din Florești, formată din elevele Laura Burduja și Daniela Grosu, sub îndrumarea profesoarei Tatiana Rotari. Participarea în cadrul competiției este posibilă grație Memorandumului de Colaborare din 2014 între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Republica Coreea, precum și parteneriatului strategic dintre Tekwill și Ministerul Educației și Cercetării privind dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții, care asigură elevilor din Moldova acces gratuit la oportunitățile educaționale oferite de Programul „Tekwill în Fiecare Școală” (TIFS), inclusiv cursul „Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile” studiat de echipa din Florești.

„Ministerul Educației și Cercetării susține și promovează dezvoltarea abilităților tehnologice și creativității elevilor din Republica Moldova, oferindu-le oportunități de învățare și creștere profesională comparabile cu cele din alte țări. Iar orice competiție este un instrument important care contribuie la formarea unei generații de tineri pregătiți pentru provocările și oportunitățile unei lumi globalizate și în continuă schimbare. Ne bucurăm de acest parteneriat frumos de-a lungul timpului cu Tekwill și Republica Coreea. Dorim echipei țării noastre mult succes, inspirație și rezultate remarcabile”, le-a transmis ministrul Dan Perciun membrilor echipei țării noastre.

„Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu suportul partenerilor externi de dezvoltare este crucial pentru viitorul educațional și tehnologic al Republicii Moldova, oferind o viziune strategică adaptată provocărilor secolului XXI. Prin investiția în educația tinerelor talente și furnizarea de resurse și competențe avansate, programul formează lideri inovatori, capabili să dezvolte soluții valoroase într-un peisaj profesional în continuă schimbare. Impactul său se reflectă în succesul internațional al elevilor și în consolidarea poziției Moldovei pe harta globală a inovației tehnologice” subliniază Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, ATIC.

„SpotOnFocus”: Inovație digitală pentru excelență academică, dezvoltată de elevele Liceului „Miron Costin”

Aplicația mobilă „SpotOnFocus”, creată de echipa Liceului Teoretic „Miron Costin” din Florești, își propune să transforme modul în care elevii se pregătesc pentru testele școlare. Cu funcționalități avansate ce optimizează învățarea și îmbunătățesc performanțele academice, aplicația este un exemplu de excelență în inovația digitală dezvoltată direct de pe băncile școlii.

„Bazată pe experiențele personale și pe dorința de a găsi o metodă de studiu eficientă, aplicația mobilă folosește metode de revizuire dovedite, precum metoda 2, 3, 5, 7 pentru perioade de 2-4 săptămâni și metoda 1, 2, 3 pentru perioade mai scurte, de o săptămână. De exemplu, dacă examenul este pe 19 septembrie, aplicația va recomanda sesiuni de studiu pe 18, 16, 13-14, 8 și 1 septembrie. În plus, „SpotOnFocus” oferă sfaturi de studiu, quiz-uri și maratoane pentru a face procesul de învățare mai interactiv și mai plăcut. Fiind și noi eleve de liceu, înțelegem provocările cu care ne confruntăm și am creat această aplicație cu scopul de a ajuta adolescenții să învețe mai inteligent și să își optimizeze obiceiurile de studiu.” ne spun Daniela Grosu și Laura Burduja, elevele participante la competiție.

Realizările remarcabile ale echipelor din Moldova în cadrul competițiilor internaționale din 2022 și 2023

În 2022, Republica Moldova a fost distinsă cu locul III la e-ICON World Contest pentru aplicația „Poor Eating Habits”, dezvoltată de echipa „Green Energy”, formată din Irina Grosu și Gheorghe Manolache. Aplicația a fost dedicată promovării obiceiurilor alimentare sănătoase și s-a bazat pe obiectivul global „Good Health and Well-Being”.

În 2023, Irina Grosu și sora sa, Daniela Grosu, au obținut locul II cu aplicația mobilă care a îmbunătățit performanțele academice ale elevilor printr-o metodă eficientă de revizuire a materiilor. Această realizare a demonstrat angajamentul continuu și excelența în domeniul dezvoltării aplicațiilor mobile.

,,În ultimii trei ani, am avut privilegiul de a lucra cu elevi excepționali, care și-au demonstrat creativitatea și abilitățile tehnice prin proiecte inovatoare. Participarea noastră continuă la competiția internațională e-ICON World Contest subliniază nu doar talentul remarcabil al elevilor, ci și angajamentul nostru de a ne măsura cu cele mai bune talente de pe glob și de a învăța din diverse perspective. Anul acesta, ne propunem să menținem tradiția excelenței și să aducem acasă nu doar premii, ci și cunoștințe valoroase care să inspire și să motiveze viitoarele generații de programatori. Fiecare succes reprezintă un pas înainte în consolidarea poziției noastre globale și în recunoașterea meritelor elevilor noștri.” ne spune Tatiana Rotari, profesoară de matematică, proiectarea și dezvoltarea aplicațiilor mobile, Liceul Teoretic ,,Miron Costin” din orașul Florești.

„Tekwill în Fiecare Școală” transformă educația din Republica Moldova

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării sistemului educațional și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor de ultimă generație. În patru ani, proiectul a conectat 489 de școli, implicând 78.600 de elevi și 2.200 de profesori. Resursele dezvoltate în cadrul programului – 9 cursuri IT și non-IT – sunt disponibile în limbile română și rusă pe platforma https://tekwill.online.

Gama de cursuri TIFS, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova. În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

„Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” se dovedește a fi un pilon fundamental în educația tehnologică din Republica Moldova, oferind elevilor abilități esențiale pentru a naviga și a excela într-un peisaj digital dinamic. Performanțele remarcabile ale elevilor noștri în ultimele două ediții ale Concursului Internațional de Aplicații Mobile „e-ICON World Contest” subliniază dedicarea noastră față de excelență și succesul programului în cultivarea talentelor emergente. În acest context, Ministerul Educației și Cercetării joacă un rol crucial, susținând inițiativele educaționale și asigurând resursele necesare pentru dezvoltarea competențelor digitale.” a menționat Dorina Harghel, Coordonatoarea Proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală”este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul remarcabil al partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

Discover more articles

January 24, 2025

Conferința ATIC „HR & Recruitment” 2025: inovație și securitate pentru performanța echipelor distribuite

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC anunță desfășurarea celei de-a cincea ediții a Conferinței „HR & Recruitment” 2025. Evenimentul...

January 23, 2025

JOB ANNOUNCEMENT: Junior Legal & Policy Specialist

BACKGROUND: The Moldovan Association of ICT Companies (ATIC) is a leading business organization representing over 90 companies and uniting more...

January 17, 2025

„DigitalSafeguard” – creăm un mediu digital mai sigur pentru toți

Organizațiile societății civile din Moldova și Ucraina operează tot mai frecvent într-un mediu digital restricționat. Activiștii, jurnaliștii și comunitățile vulnerabile...

December 27, 2024

Tinerii Makeri din Moldova aduc inovația în spiritul Crăciunului

Tinerii inovatori din instituțiile de învățământ profesional tehnic au participat la Makeathonul local „Decorațiuni inteligente pentru Crăciun”, un eveniment remarcabil...

December 13, 2024

Tekwill Bălți – doi ani de realizări remarcabile și noi inițiative pentru viitor 

Pe 12 decembrie, centrul Tekwill Bălți celebrează doi ani de activitate, consolidându-și angajamentul față de dezvoltarea educației digitale, a competențelor...

December 6, 2024

Fetele și femeile din Moldova au mai mari șanse de afirmare în domeniul IT, datorită cursului „Engleza pentru IT”

Peste 400 de participanți din toate regiunile țării, inclusiv eleve, studente, profesoare și profesioniste din domeniul IT, au beneficiat de...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.