”Pentru a fi competitiv pe plan internațional, sectorul IT are nevoie de recunoaștere și suport. Ne bucură sprijinul autorităților în acest sens”

La data de 7 septembrie 2017 s-a desfășurat IT Business Forumul ”Guvernul pentru ICT”, dedicat demarării procesului de creare a parcurilor IT în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii în parteneriat cu Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC).

Forumul a întrunit reprezentanți ai Guvernului, ai industriei IT, potențiali investitori, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai partenerilor de dezvoltare pentru discuții și schimb de opinii privind oportunitățile și perspectivele dezvoltării industriei IT în Republica Moldova prin prisma implementării Legii privind Parcurile pentru tehnologia informației.

Comunitatea de afaceri și potențialii investitori au avut posibilitatea să afle de la reprezentanții autorităților detalii importante privind regimul virtual de activitate al rezidenților parcurilor IT și modul de funcționare și interacțiune simplificată cu instituțiile statului prin aplicarea impozitului unic de 7% din vânzări.

Prezent la deschiderea evenimentului, Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că parcurile IT vor pune baza unei industrii IT puternice și a unui mediu de afaceri competitiv pe plan regional prin simplificarea lansării, administrării şi dezvoltării afacerilor în domeniu.

„Pornind de la faptul că am păşit din epoca industrială în cea informaţională, sunt sigur că Republica Moldova abia acum, prin aprobarea legii şi crearea parcurilor IT virtuale sau fizice, păşeşte rapid în această epocă informaţională. Crearea parcurilor IT face parte din categoria celor mai importante reforme în care este angajat Guvernul. Pornind de la numărul mic de cetățeni ai Republicii Moldova, accentul trebuie pus pe dezvoltarea industriei care aduce valoare adăugată, așa cum este industria IT” a menţionat Pavel Filip.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a reconfirmat susținerea sa pentru dezvoltarea la un nou nivel a economiei digitale, bazate pe cunoaștere și inovație TIC, multiplicată în toate sectoarele economiei. „În 2016 am înregistrat vânzări de servicii IT în valoare de 2,16 miliarde de lei, dar potențialul este de zeci de ori mai mare și avem speranțe mari datorită noului cadru juridic aprobat. Suntem gata să acceptăm orice proiect privat de creare de parcuri IT virtuale sau fizice și să demonstrăm că această legislație este aplicabilă și este net avantajoasă celor din această regiune”, a spus Octavian Calmîc, Viceprim-ministru, Ministru al Economiei și Infrastructurii.

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC a salutat inițiativa Guvernului cu privire la crearea parcurilor IT, considerând că dezvoltarea şi valorificarea la maxim a potențialului industriei este posibilă doar prin asigurarea atractivității sectorului IT din Republica Moldova pentru investitorii locali și străini și realizarea intervențiilor ce ar dinamiza lansarea, administrarea şi dezvoltarea afacerilor în acest sector. Crearea parcurilor IT constituie o măsură eficientă pentru creșterea competitivității sectorului grație mediului favorabil oferit pentru dezvoltarea businessurilor IT şi atragerea investiţiilor străine.

”Astăzi, întreaga comunitate de business IT asistă la o serie de acțiuni de importanță majoră pentru dezvoltarea industriei în Republica Moldova. Într-o concurență acerbă pe plan internațional, sectorul IT are nevoie de recunoaștere, suport și facilitare – și ne bucură mult faptul că putem miza pe sprijinul autorităților în acest sens. Deși țara se află în condiții dificile, Guvernul a găsit resursele, înțelegerea și efortul să demonstreze că domeniul TIC este prioritar pentru țară.” a menționat Irina Străjescu, Președinte ATIC, Membru al Consiliului Directorilor ATIC din partea Moldcell.

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC a anunțat în cadrul Forumului decizia de a facilita crearea primului parc IT pentru membrii ATIC și nu doar. ”Deși există multe întrebări de ordin aplicativ în ceea ce privește procesul de creare a parcurilor IT, sperăm să obținem astăzi răspunsurile care ne vor permite în timpi proximi să ajutăm mediul privat prin crearea primului parc IT în Moldova.” a precizat Irina Străjescu.

Discover more articles

December 13, 2024

Tekwill Bălți – doi ani de realizări remarcabile și noi inițiative pentru viitor 

Pe 12 decembrie, centrul Tekwill Bălți celebrează doi ani de activitate, consolidându-și angajamentul față de dezvoltarea educației digitale, a competențelor...

December 6, 2024

Fetele și femeile din Moldova au mai mari șanse de afirmare în domeniul IT, datorită cursului „Engleza pentru IT”

Peste 400 de participanți din toate regiunile țării, inclusiv eleve, studente, profesoare și profesioniste din domeniul IT, au beneficiat de...

December 4, 2024

Impactul Programului de Evaluare Digitală: Brutăria Bardar și-a optimizat procesele pentru a deveni mai competitivă

În Moldova, fiecare persoană consumă, în medie, 107,3 kg de pâine și produse de panificație pe an, o cifră care...

November 25, 2024

Event Coordinator – Moldova Digital Summit 2025

Position OverviewThe Coordinator for the Moldova Digital Summit 2025 will be responsible for overseeing the planning, organization, and execution of...

November 19, 2024

Clubul Tinerilor Makeri ajunge la Ungheni: noi oportunități educaționale pentru tinerii din regiune

Din luna septembrie, tinerii din instituțiile de învățământ profesional tehnic din Ungheni beneficiază de noi oportunități educaționale, odată cu extinderea...

November 1, 2024

Zece cadre didactice din sudul țării au primit titlul de „Profesor Inovator” și câte un premiu de 10.000 de lei!

De patru ani, profesorii din Republica Moldova sunt o prioritate ai proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, prin oferirea de oportunități,...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.