Tehnologiile aduc transformări radicale în educația universitară, schimbând modul în care studenții învață, interacționează în mediul academic și aplică în practică cunoștințele acumulate. Accesibilitatea sporită, adaptabilitatea, disponibilitatea resurselor informaționale, colaborarea îmbunătățită și evaluarea eficientă sunt doar câteva dintre aspectele care au fost influențate în mod semnificativ de tehnologii. Acestea, dar și alte subiecte despre impactul tehnologiilor în educație au fost puse în discuții de către specialiști, experți și antreprenori în cadrul evenimentului „Moldova Digital Summit”.
Doina Nistor, directoarea Proiectului Tehnologiile Viitorului: „Temerile multora că tehnologiile și automatizarea vor reduce numărul locurilor de muncă sunt incorecte. Evidența utilizării tehnologiilor demonstrează substituirea, transformarea și chiar apariția multor joburi noi ca urmare a impactului acestora. Cu referire la domeniile TIC, estimările ating o cifră de 1,4 milioane de joburi noi, ceea ce constituie o creștere de 35% în AI, Machine Learning, Analiști Business Intelligence, securitate informațională, FinTech, Analiza Datelor, Robotică și specialiști în Big Data.”
Educație pentru profesiile viitorului pentru studenții moldoveni
În ultimii ani, în Republica Moldova tehnologiile au schimbat considerabil educația universitară. Spre exemplu, Universitatea Tehnică a Moldovei a inițiat modificarea curriculei de studii pentru a le oferi studenților mai multă accesibilitate la domenii inovative. De asemenea, au fost majorate posibilitățile de participare în internshipuri în companii specializate, la final participanții fiind mai pregătiți pentru piața muncii. Totodată, au fost puse premisele dezvoltării de startupuri inovatoare, ideile studenților fiind susținute și dezvoltate în cadrul diverselor activități.
Viorel Bostan, rectorul UTM: „Universitățile sunt prea conservative, devenim prea tradiționaliști și greu de schimbat, de aceea trebuie să acceptăm suportul industriei și parteneriatele pentru că acest lucru ne va impulsiona să ne schimbăm. Sistemul educațional în general este foarte inert, schimbările vor avea efect în 5 ani de zile într-un curs de acreditare, deci schimbăm curricula și efectele vor fi simțite abia peste 10 ani când absolvenții vor fi deja angajați. Noi am decis să fim mai flexibili pentru a modifica curricula și am căutat parteneri din sector, iar Centrul de Excelență Tekwill este un exemplu în acest sens.”
Cum au influențat tehnologiile educația și la nivel internațional
În cadrul discuțiilor, experții internaționali au reiterat necesitatea alfabetizării digitale de către întreaga populație, în condițiile în care în prezent la nivel global a crescut considerabil nivelul de conștientizare că tehnologiile traversează limitele domeniului IT și sunt utilizate pe larg în instituțiile de învățământ, afaceri și companii din diferite domenii.
Rick Rasmussen, profesor, Universitatea din California, Berkeley: „În acest an, Inteligența Artificială este un subiect foarte discutat de către majoritatea dintre noi. Pot utiliza studenții AI pentru a pregăti o teză sau un document, trișează aceștia dacă folosesc internetul pentru generarea cunoștințelor? Răspunsul meu este că AI este un instrument care nu trebuie ignorat, dar calitatea rezultatelor cred că va crește mult în viitor. Eu sunt norocos pentru că pot să elaborez un curs care predă metodologiile, cum se învață tehnologia, dar și cum poate fi construit ecosistemul antreprenorilor. În cadrul acestui eveniment, observ cum se întâmplă lucrurile care ne arată că Moldova merge înainte și se descurcă foarte bine în crearea ecosistemelor eficiente.”
Ștefan Baciu, regional director SAS Southeast Europe – Romania and Moldova: „Nu există nicio tehnologie în lume care să funcționeze izolat, de una singură, fără a fi condusă de oameni, iar aici vedem un decalaj în ceea ce privește resursele abilitate în domeniul cercetării și interpretării științei datelor. În România lucrăm cu mai multe universități care oferă studii masterale în domeniul științei datelor. Avem în spate o metodologie de predare destul de puternică, iar în procesul de învățământ implicăm și companii private. Spre exemplu, o instituție bancară poate veni în program cu cazuri reale de utilizare a datelor, iar studenții beneficiază nu doar de cunoștințe teoretice, dar au și posibilitatea să exploreze instrumentele, metodologia și să cunoască inclusiv scenarii reale în care sunt utilizate instrumentele pe care le învață.”
Janis Grevins, director, RTU Riga Business School, Letonia: „Acum șapte sau opt ani în urmă, am înțeles că nu putem avea 3000 de absolvenți în domeniul IT. Iar după ce am fost în SUA și în Marea Britanie, unde am văzut că nimeni nu vrea să mai învețe știința datelor și programarea, am identificat o soluție pentru Letonia – să instruim toată societatea în subiecte digitale. Astfel, am instruit 70 de profesori care să predea digitalizarea în domeniul lingvisticii, artei, științelor economice, sociale, inginerie, iar la universitate am introdus un curs special pentru cei care nu învață informatica.”
Din 1 septembrie 2022, studenții din Moldova pot opta pentru o diplomă de studii superioare la specialitățile Animației, Game Design și New Media. Programul Profesiile Viitorului implementat la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea pedagogică de Stat „Ion Creangă” contribuie la educarea specialiștilor pentru o nouă etapă dominată de inovații, creativitate și tehnologii.
Despre Moldova Digital Summit
Moldova Digital Summit reprezintă evenimentul major al industriei Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) din țara noastră. Summitul este o platformă de dialog eficientă pentru actorii implicați în industria digitală, astfel încât tehnologia să furnizeze soluții pentru cele mai complexe probleme naționale. Evenimentul a fost organizat de ATIC sub egida Primului Ministru și finanțat de USAID, Guvernele Suediei, Marii Britanii, Germaniei, Elveției și Delegația UE. La desfășurarea evenimentului și-au adus contribuția și alți parteneri internaționali și locali precum: GIZ Moldova, Agenția de Investiții, AmCham, Orange, UNDP și alții.