Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) a participat pe 3 octombrie la Moldova Business Week 2017, unul dintre cele mai importante evenimente de afaceri ale anului, în cadrul unei sesiuni speciale, având ca temă principală atragerea investițiilor în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) din Moldova.
Sectorului TIC din RM îi revine o cotă de aproximativ 8 % din Produsul Intern Brut (PIB). Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, în țara noastră sunt înregistrate peste 400 de companii IT active, dintre care doar 1%, aproximativ, îl reprezintă companiile cu capital total sau parțial străin, ceea ce reprezintă mult sub media acestui îndice în rândul țărilor cu economii dezvoltate, de cca 45 la sută. În acelaşi timp, în pofida creşterii numărului de angajaţi, în sector se atestă un deficit substanţial de personal înalt calificat, estimat la cca 1000 de persoane. Pe de altă parte, în 2016, 70% din exportul companiilor din Republica Moldova au revenit serviciilor IT. În această ordine de idei, sesiunea lucrărilor moderate de ATIC la Moldova Business Week 2017 a scos în evidență necesitatea stringentă a valorificării potențialului industriei ICT din Republica Moldova, prin atragerea investițiilor în acest domeniu.
”Este pentru prima dată când ATIC participă la Moldova Business Week, dar această experiență este foarte importantă. Vrem să demonstrăm că există IT în RM, există companii de succes, există istorii de succes, există potential. Ne dorim să atragem cât mai mulți actori din industria IT locală și internațională – să participe, inclusiv, în procesul de luarea a deciziilor și să contribuie la dezvoltarea economiei țării, în general”, a conchis Ana Chirița, Director Executiv ATIC.
„ATIC lucrează pe pilonul de lobby și advocacy în sectorul IT. ATIC a colaborat cu reprezentații Guvernului la elaborarea facilităților fiscale pentru sectorul IT, și anume în direcția plafonării veniturilor angajaților din sectorul IT și, de asemenea, la proiectul startup VISA, care presupune un regim preferențiat pentru persoanele care activează în sectorul IT în RM”, a specificat Marina Bzovîi, Legal Adviser, ATIC.
„Principala problemă în sectorul IT rămâne până în prezent lipsa cadrelor. Prin urmare, Tekwill se dorește a fi un centru în care comunitatea, oamenii, ideile se întâlnesc. Avem laboratoare bine dotate cu echipament performant, precum este Laboratorul pe Internet of Things, laborator pe robotică, pentru securitate cibernetică și rețelistică. Încercăm să aducem tot ce este mai nou pe piața din afară în țara noastră, astfel încât să ne racordăm la standardele și cerințele care sunt pe piață acum”, a spus Michelle Iliev, Educational Skills Development Manager, ATIC.
La momentul de față, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) înseamnă: 45 de membri activi – companii naționale și internaționale din sectorul TIC-; 11 ani de activitate, soldați cu 15 inițiative de lobby; peste 80 de evenimente și programe organizate doar pe parcursul anului current; peste 12 000 de beneficiari și mai bine de 60 000 de persoane implicate în activităti de networking, instruire, finanțare sau promovare.