În luna septembrie curent, în 7 biblioteci din Republica Moldova vor fi lansate Cluburi de Robotică, acestea devenind gazda unor programe inovative, menite să furnizeze copiilor și tinerilor oportunități de dezvoltare și acces la tehnologii noi și captivante.
Dotarea bibliotecilor cu seturi de robotică și lansarea programelor în acest domeniu se desfășoară cu suportul Programului Novateca în cadrul Proiectului ”Crearea Cluburilor de Robotică în Bibliotecile din Moldova”, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC. Cluburile de robotică vor activa în cadrul a 4 biblioteci raionale (orașele Fălești, Rezina, Căușeni, Telenești) și trei localități rurale (comunele Voinova, raionul Strășeni, Izbiște, raionul Criuleni și Drujba, raionul Ungheni).
O experiență unică și o aventură în lumea tehnologiei
În cadrul cluburilor de robotică copii și tinerii vor fi instruiți să asambleze și să programeze roboții, însușind și utilizând un limbaj de programare grafic și intuitiv, dezvoltând în același timp abilități importante, precum gândirea critică, creativitatea, competențe digitale și de comunicare. Învățarea roboticii este o experiență unică, fiind bazată pe cercetare, căutarea și testarea soluțiilor, rezolvarea problemelor și acceptarea provocărilor, toate acestea asociate cu o doză semnificativă de distracție, descoperiri și exploatarea la maxim a imaginației.
Bibliotecile vor fi echipate cu seturi de roboți LEGO® MINDSTORMS® EV3, o platformă larg răspândită în toată lumea, iar conținuturile, activitățile și oportunitățile furnizate vor fi diverse și pe placul tuturor. Unul dintre programele la care beneficiarii vor avea acces va fi FIRST LEGO League, cea mai mare competiție internațională în domeniul roboticii și tehnologiei, dedicată copiilor cu vârsta între 9 și 16 ani.
Bibliotecarii au testat primii roboții și posibilitățile acestora
În perioada 14-15 iulie, reprezentanții bibliotecilor selectate au participat la o instruire pentru predarea roboticii. Deși rezervați la început, participanții au rămas cuceriți de toate posibilitățile pe care le generează robotica și s-au implicat cu mult entuziasm în activități, așteptând cu nerăbdare lansarea în luna septembrie a cluburilor.
Iar la încheierea instruirii participanții au ținut să menționeze : ” Suntem convinși că bibliotecile din R. Moldova sunt lăcașuri potrivite pentru implementarea și dezvoltarea roboticii întrucât comunitatea modernă dorește să beneficieze de cele mai noi și avansate din punct de vedere tehnologic servicii. Astfel bibliotecile vor deveni motoare de dezvoltare a comunităților prin transformarea în locul unde comunitatea de la cel mai mic la cel mai mare vin în contact cu informația și tehnologia din lumea modernă, iar un pas important spre aceasta o reprezintă crearea Robo-Cluburilor în bibliotecile din R. Moldova.