Directorii companiilor IT din ţară: Moldova are şansa şi necesitatea să devină o destinaţie IT recunoscută internaţional

Sectorul TIC a devenit unul de importanţă economică pentru Republica Moldova, atingând un volum de 7,7 mlrd. lei în 2013 şi o cotă de circa 8 % din PIB. Ţara noastră are potenţialul şi voinţa de a deveni în viitorul apropiat o destinaţie recunoscută la nivel internaţional în domeniul serviciilor IT de înaltă valoare şi al investiţiilor profitabile.

O demonstrează studiul IDC CEMA „Moldova Moving into the Premier League of IT Nearshoring”, elaborat cu suportul Proiectului USAID CEED II şi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Potrivit IDC, avantajele competitive ce pot poziţiona Moldova pe arena internaţională a serviciilor şi produselor IT ţin de numărul şi calitatea resurselor umane calificate, proximitate geografică şi compatibilitate culturală în raport cu statele Europei Occidentale şi de Est, climatul fiscal avantajos, infrastructura dezvoltată în domeniul telecomunicaţiilor, costurile reduse pentru lansarea şi desfăşurarea afacerilor. Guvernul susţine consolidarea sectorului şi atragerea investiţiilor străine şi locale în domeniul IT prin elaborarea şi implementarea politicilor relevante, crearea unui regim fiscal avantajos, a zonelor economice libere, a parcurilor IT.

Promovarea Republicii Moldova în calitate de mediu atractiv pentru afaceri în domeniul IT constituie o prioritate extrem de actuală şi poate fi realizată doar prin efortul conjugat al sectorului public, companiilor private şi partenerilor de dezvoltare. În acest sens, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC a lansat, cu suportul Proiectului USAID CEED II, Catalogul Companiilor TIC din Republica Moldova. Catalogul va contribui la promovarea sectorului si companiilor TIC din Moldova şi va fi distribuit prin intermediul misiunilor diplomatice, evenimentelor de profil, misiunilor de afaceri în străinătate, servind astfel în calitate de punct de plecare pentru potenţiale colaborări dintre companiile autohtone şi partenerii de peste hotare.

Companiile IT din Moldova susţin eforturilor de promovare şi poziţionare a sectorului şi consideră că acesta are toate şansele să devină pe parcursul perioadei următoare o destinaţie importantă la nivel internaţional în domeniul afacerilor şi investiţiilor IT.

Vadim Echim, Vice President of Operations, Tacit Knowledge, Moldova: „Consider ca Moldova are şansa, dar şi absoluta nevoie să se poziţioneze pe harta lumii şi a regiunii ca o destinație favorabilă investițiilor în domeniul IT.

Concurenţa între ţările lumii este acerbă, guvernele elaborează şi implementează programe de suport şi facilitare a dezvoltării industriei IT prin educarea şi atragerea talentelor, a capitalului străin şi celui autohton. Aceeași tendință se observă şi pe plan regional şi Moldova are nevoie sa se focuseze puternic pentru a nu rămâne în umbra ţărilor vecine, dar dimpotrivă, să se evidențieze ferm în acest sens.

Interesul faţă de domeniu creşte într-o dezvoltare firească, tot mai mulți tineri îşi doresc o carieră în IT şi tot mai multe companii vin în ţară pentru a-şi extinde afacerea. Pentru o creștere calitativă, care nu s-ar înăbuși din cauza limitărilor existente, dar şi pentru accelerarea ei, este nevoie de catalizarea procesului din partea guvernării.

O inițiativă salutabilă in acest sens este proiectul de lege privind parcurile IT, care, fiind implementată corect, ar stimula inclusiv crearea companiilor autohtone, unul din cele mai importante beneficii fiind simplificarea administrării afacerii. În același timp, legea ar oferi o alternativă pentru scăderea presiunii fiscale şi pentru a face faţă pe plan regional, unde există regimuri fiscale speciale pentru industria IT.

Extrem de importante sunt şi modernizarea sistemului educațional şi dialogul strâns între guvernare şi industria IT pentru a racorda inițiativele propuse la realitățile contemporane, a evita crearea obstacolelor regulamentare si a micșora costul de administrare.”

Referindu-se la atuurile ţării şi recomandări pentru o poziţionare si promovare eficientă peste hotare, Vadim Echim a menţionat:

„Există un şir de puncte forte pentru Moldova, care să faciliteze o decizie de a face afaceri în IT aici, multe din ele binecunoscute şi deseori vehiculate precum:

  • amplasarea geografică ne oferă diferențe minime de fus orar cu ţările EU, distanţe relativ mici pentru deplasări de afaceri
  • regimul liberalizat de vize merită să fie menționat aparte
  • infrastructura IT destul de dezvoltată, care asigură viteze impunătoare de schimb de date şi o rată de penetrare a internetului comparabilă pe regiune
  • costul forței de muncă relativ mic comparativ cu ţările UE, inclusiv cele din Europa de Est, aceasta cu condiția oferirii unui regim fiscal special

Pe parcursul ultimului deceniu s-a creat o generație de profesioniști cu experiență atât în materii tehnice, cât şi manageriale, în primul rând crescuți în companiile internaționale cu o istorie mai lungă în Moldova. Mulți dintre ei vor putea contribui la dezvoltarea continuă a industriei atât prin activitatea în organizațiile curente, cât şi prin gestionarea investițiilor noi venite în ţară, dar şi prin fondarea companiilor proprii, care să-şi organizeze vânzările pe o piață ţintă. Aici merită să menționez repetat necesitatea unui regim de facilitare a acestor transformări, un imbold în acest sens ar putea fi implementarea eficientă a iniţiativei de creare a parcurilor IT.

În ceea ce privește poziționarea pe plan extern, este clar că nu putem sa asigurăm enormele corporații transnaționale cu suficient capital uman din simplu motiv ca suntem o ţară mică. În schimb putem oferi o extindere pentru companiile mai mici, oferindu-le o pârghie financiară întru sporirea competitivității, dar fără a sacrifica calitatea serviciilor sau produselor.”

Am aflat de la reprezentantul Endava, lider internaţional în domeniul serviciilor de outsourcing IT, care sunt acţiunile pe care le întreprinde compania pentru promovare pe plan extern.

Kumail Jetha, General Manager, Endava Moldova: “Suntem foarte activi atât pe pieţele locale în care operăm, cât şi pe arena internaţională, acolo de unde vin clienţii noştri. Endava a devenit una dintre companiile lider la nivel internaţional în domeniul serviciilor IT – am fost incluşi recent în topul Global 100 (topul cel mai performante companii în domeniul IT outsourcing din lume), de asemenea, am obţinut titlul de Angajatorul Nr. 1 în România.

În Moldova suntem văzuţi în calitate de actor cheie pe piaţă – am dezvoltat această poziţie prin susţinerea şi investiţiile în angajaţii noştri. Aceasta presupune desfăşurarea de stagieri, crearea de noi oportunităţi de angajare, furnizarea de training şi certificare, vizibilitatea parcursului de carieră, expunere către clienţi internaţionali, oferirea posibilităţii de a lucre în cadrul unor proiecte peste hotare (întrucât majoritatea clienţilor noştri sunt din Marea Britanie, SUA şi Germania).

În ceea ce priveşte comunitatea locală, noi susţinem universităţile autohtone şi olimpiadele naţionale, sponsorizăm şi moderăm meetups tehnice şi venim cu experţi în calitate de speakeri în cadrul evenimentelor de profil precum Moldova ICT Summit şi Moldcamp.

De asemenea, am lansat recent Campania “Healthy Living” ca să promovăm bunăstarea, creativitatea şi inovarea în cadrul companiei noastre şi mediului local.”

Kumail Jetha s-a referit şi la motivele pentru care o companie precum Endava ar alege Moldova în calitate de destinaţie IT:

“Endava îşi are rădăcinile în Moldova – este prima noastră locaţie în Europa de Est, înainte ca noi să ne extindem în România şi Macedonia. Am continuat să investim în Moldova şi am crescut, atingând în Chişinău un număr de aproape 350 profesioniști care livrează clienţilor internaţionali soluții tehnice complexe.

Suplimentar avantajelor specifice determinate de localizarea geografică şi patrimoniul valoros în domeniul ingineriei, clienţii noştri apreciază şi compatibilitatea culturală efectivă, dar şi cultura provocării, care ne permite să furnizăm soluţii de înaltă calitate. Recent Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, ca parte a intenţiei sale de aderare la Uniunea Europeană şi acest fapt este foarte important pentru noi.

Pe parcursul următorilor ani intenţionăm să continuăm creşterea strategică şi să majorăm numărul angajaţilor noştri cel puţin până la 500 de persoane în Moldova.”

Discover more articles

December 27, 2024

Tinerii Makeri din Moldova aduc inovația în spiritul Crăciunului

Tinerii inovatori din instituțiile de învățământ profesional tehnic au participat la Makeathonul local „Decorațiuni inteligente pentru Crăciun”, un eveniment remarcabil...

December 13, 2024

Tekwill Bălți – doi ani de realizări remarcabile și noi inițiative pentru viitor 

Pe 12 decembrie, centrul Tekwill Bălți celebrează doi ani de activitate, consolidându-și angajamentul față de dezvoltarea educației digitale, a competențelor...

December 6, 2024

Fetele și femeile din Moldova au mai mari șanse de afirmare în domeniul IT, datorită cursului „Engleza pentru IT”

Peste 400 de participanți din toate regiunile țării, inclusiv eleve, studente, profesoare și profesioniste din domeniul IT, au beneficiat de...

December 4, 2024

Impactul Programului de Evaluare Digitală: Brutăria Bardar și-a optimizat procesele pentru a deveni mai competitivă

În Moldova, fiecare persoană consumă, în medie, 107,3 kg de pâine și produse de panificație pe an, o cifră care...

November 25, 2024

Event Coordinator – Moldova Digital Summit 2025

Position OverviewThe Coordinator for the Moldova Digital Summit 2025 will be responsible for overseeing the planning, organization, and execution of...

November 19, 2024

Clubul Tinerilor Makeri ajunge la Ungheni: noi oportunități educaționale pentru tinerii din regiune

Din luna septembrie, tinerii din instituțiile de învățământ profesional tehnic din Ungheni beneficiază de noi oportunități educaționale, odată cu extinderea...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.