Clubul Tinerilor Makeri ajunge la Ungheni: noi oportunități educaționale pentru tinerii din regiune

Din luna septembrie, tinerii din instituțiile de învățământ profesional tehnic din Ungheni beneficiază de noi oportunități educaționale, odată cu extinderea proiectului „Clubul Tinerilor Makeri” (CTM) în regiune. Clubul Tinerilor Makeri Ungheni, găzduit de FabLab Ungheni și amplasat pe strada Mihai Eminescu, nr. 39, va fi dedicat inovației și creativității și va oferi acces la tehnologii de vârf și un mediu care stimulează dezvoltarea abilităților tehnice și creative. 

Clubul Tinerilor Makeri este un proiect inovator, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și susținut de Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED Moldova). Scopul său este să ofere tinerilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic oportunități educaționale unice, acces la tehnologii de ultimă generație și un mediu de învățare colaborativ, sprijinindu-i să dezvolte competențe tehnice și creative relevante pentru integrarea pe piața muncii. 

Noua locație din Ungheni face parte din faza a doua a proiectului „Clubul Tinerilor Makeri”, program desfășurat în perioada septembrie 2024 – decembrie 2027. Extinderea activităților CTM în regiuni contribuie la pregătirea unei generații de profesioniști inovatori, cu abilități relevante și aliniate tendințelor pieței muncii, capabili să creeze proiecte și produse cu valoare adăugată. 

Nadejda Burciu, Directoarea de țară LED Moldova: „Prin participarea la activitățile Clubului Tinerilor Makeri, elevii și elevele deprind nu doar cunoștințe tehnice prin participarea la cursuri sau prin confecționarea unor obiecte, ci se alătură unei comunități de tineri entuziaști, creativi si cool. Clubul Tinerilor Markeri este un loc unde se nasc idei, unde se leagă prietenii și unde se modelează profesiile viitorului.”

Irina Oriol, Directoarea Executivă ATIC și Manageră de Proiect: „După cinci ani de pilotare și implementare a proiectului Clubul Tinerilor Makeri în Chișinău, Bălți și Cahul, suntem încântați să extindem oportunitățile de dezvoltare a competențelor tehnice și digitale pentru tinerii din regiunea Ungheni. Ne dorim să îi sprijinim pe acești tineri să exploreze și să utilizeze tehnologia cu încredere și gândire critică, să își exprime creativitatea și să transforme ideile lor în proiecte reale. Credem că acest proiect va contribui semnificativ la formarea unei noi generații de profesioniști, pregătiți să facă față provocărilor unei societăți aflate într-o continuă schimbare, modelată de evoluțiile rapide ale tehnologiei în diverse sectoare economice” 

Dotări, resurse și programe pentru formare avansată

Clubul Tinerilor Makeri din Ungheni va fi echipat cu o gamă largă de utilaje moderne, inclusiv  laptopuri, drone, seturi de roboți JetTank, echipamente de electronică (Arduino), laser, imprimantă 3D, mașină de tăiat cu comandă numerică, instrumente de mână. Echipamentele asigură tinerilor un spațiu de practică și creație, unde pot transforma concepte teoretice în aplicații reale.

Pentru a asigura desfășurarea activităților de calitate în cadrul CTM Ungheni, echipa proiectului a organizat patru sesiuni de Training of Trainers (ToT), axate pe formarea viitorilor mentori în domenii cheie. Aceste instruiri au inclus modelarea digitală și imprimarea 3D, combinarea modelării 3D cu tehnicile de tăiere laser, pilotarea dronelor și aplicarea principiilor de aerodinamică, precum și proiectarea și programarea circuitelor electronice pentru prototipuri interactive. Scopul acestor sesiuni a fost de a pregăti mentori capabili să ofere suport tinerilor, încurajându-i să exploreze tehnologii moderne și să dezvolte abilități practice inovatoare.

Oferte educaționale diverse și atractive în cadrul CTM Ungheni

Noua locație CTM Ungheni este concepută pentru a răspunde nevoilor tinerilor din regiune, care își fac studii în cadrul instituțiilor de învățămînt profesional tehnic și le pune la dispoziție o varietate de cursuri și activități interactive. Gama de oferte educaționale include:

  • Workshopuri tehnice – Cursuri de modelare și imprimare 3D, programare, robotică și alte tehnologii moderne care vor permite tinerilor să experimenteze cu echipamente de ultimă generație.
  • Repair Café – Evenimente comunitare dedicate reparațiilor de echipamente electronice, promovând în același timp responsabilitatea față de mediu și principiile economiei circulare. Tinerii au oportunitatea de a învăța să repare dispozitive și să își dezvolte abilități tehnice practice.
  • Makeathoane locale și naționale – Provocări creative și competiții care stimulează lucrul în echipă și îi încurajează pe tineri să vină cu soluții inovatoare pentru diverse probleme tehnice și de design.
  • Tabere tehnice de vară și iarnă – Activități desfășurate pe parcursul a mai multe zile (de la 3 la 5 zile), unde tinerii lucrează la proiecte tematice, dar și au parte de diverse activități distractive.
  • Evenimente de orientare în carieră (MeetUp și Târg de Cariere) – Vizite la companii locale și/sau întâlniri cu profesioniști din domeniu, care le oferă participanților o perspectivă asupra diverselor opțiuni de carieră din industria tech.

Lansarea primului curs „Modelare și imprimare 3D”

Pe 29 octombrie, CTM Ungheni a lansat primul curs dedicat modelării și imprimării 3D. Sub îndrumarea mentorului Natalia Boghean, cursul reunește 15 tineri entuziaști care învață să folosească Fusion 360 pentru modelarea 3D și Prusa Slicer pentru configurarea imprimantei. Pe parcursul celor 10 ateliere, participanții vor explora procesul prin care un concept digital prinde viață și vor crea proiecte practice, într-un mediu colaborativ și creativ.

Cristina Russu-Turcu, coordonatoarea locală CTM Ungheni: „Clubul Tinerilor Makeri la Ungheni reprezintă mai mult decât un spațiu de învățare – este o platformă pentru tinerii noștri de a-și descoperi potențialul și de a-și dezvolta abilități relevante pentru viitor. Suntem mândri să contribuim la formarea unei generații de creatori pasionați și pregătiți să facă față provocărilor lumii moderne.”

Cu o echipă de mentori pregătită prin programul Training of Trainers, CTM Ungheni își propune să devină un punct central al educației tehnologice pentru tinerii din regiune. Această inițiativă contribuie activ la formarea unei noi generații de profesioniști și inovatori, pregătiți pentru cerințele pieței de muncă din domeniile tech și creativ.

Alăturați-vă comunității Clubul Tinerilor Makeri!

Dacă doriți să fiți la curent cu cele mai recente inițiative ale Clubului Tinerilor Makeri, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook sau pagina web oficială https://ctm.md a Clubului. 

Despre Clubul Tinerilor Makeri

Proiectul „Clubul Tinerilor Makeri” susține elevii și elevele din învățământul profesional în dezvoltarea competențelor tehnice și digitale relevante prin intermediul activităților practice, desfășurate într-un mediu modern, care promovează experimentarea, colaborarea și realizarea unor proiecte autentice. În cadrul proiectului, tinerii beneficiază de cursuri și ateliere practice în domenii precum electronică, programare, modelare și imprimare 3D, drone, robotică și mecatronică. Sesiunile de orientare în carieră și întâlnirile cu reprezentanții industriei le oferă posibilitatea de a stabili conexiuni valoroase și de a înțelege care sunt pașii pentru a se angaja cu succes sau a lansa un produs propriu. 

Activitățile extracurriculare se desfășoară în cele 4 locații ale Clubului: Chișinău (Centrul Tekwill, str. Studenților 9/11), Bălți (Tekwill Bălți, str. Pușkin 38), Cahul (FabLab, bd. Victoriei 12A) și Ungheni (FabLab Ungheni, Mihai Eminescu, nr. 39). 

În perioada 2019-2024, Proiectul a atins rezultate impresionante și a consolidat o comunitate activă, inovatoare și creativă. Clubul Tinerilor Makeri a reușit să implice peste 2000 de elevi din învățământul profesional tehnic (ÎPT) în activități bazate pe proiecte, dintre care 30% fete; să organizeze 80 de cursuri tehnice, la care au participat peste 1500 de elevi din ÎPT, să implementeze 15 tabere sezoniere CTM pentru exersarea abilităților sociale și tehnice, să desfășoare 18 makeathoane şi 29 meetup-uri și să organizeze festivalul tehnologic Chișinău Maker Faire în 2023 și 2024, la care au participat peste 2 300 de participanți.

Discover more articles

January 17, 2025

„DigitalSafeguard” – creăm un mediu digital mai sigur pentru toți

Organizațiile societății civile din Moldova și Ucraina operează tot mai frecvent într-un mediu digital restricționat. Activiștii, jurnaliștii și comunitățile vulnerabile...

December 27, 2024

Tinerii Makeri din Moldova aduc inovația în spiritul Crăciunului

Tinerii inovatori din instituțiile de învățământ profesional tehnic au participat la Makeathonul local „Decorațiuni inteligente pentru Crăciun”, un eveniment remarcabil...

December 13, 2024

Tekwill Bălți – doi ani de realizări remarcabile și noi inițiative pentru viitor 

Pe 12 decembrie, centrul Tekwill Bălți celebrează doi ani de activitate, consolidându-și angajamentul față de dezvoltarea educației digitale, a competențelor...

December 6, 2024

Fetele și femeile din Moldova au mai mari șanse de afirmare în domeniul IT, datorită cursului „Engleza pentru IT”

Peste 400 de participanți din toate regiunile țării, inclusiv eleve, studente, profesoare și profesioniste din domeniul IT, au beneficiat de...

December 4, 2024

Impactul Programului de Evaluare Digitală: Brutăria Bardar și-a optimizat procesele pentru a deveni mai competitivă

În Moldova, fiecare persoană consumă, în medie, 107,3 kg de pâine și produse de panificație pe an, o cifră care...

November 25, 2024

Event Coordinator – Moldova Digital Summit 2025

Position OverviewThe Coordinator for the Moldova Digital Summit 2025 will be responsible for overseeing the planning, organization, and execution of...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.