ATIC, cea mai mare asociație din domeniul TIC din Moldova, marchează 18 ani de activitate și impact 

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) aniversează astăzi 18 ani de la înființare, marcând aproape două decenii de contribuții esențiale la dezvoltarea sectorului tehnologic din Republica Moldova. Cu această ocazie, ATIC își reafirmă angajamentul de a susține inovația, amplificarea potențialului industriei tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) și a rolului acesteia în dezvoltarea economică și transformarea digitală a Republicii Moldova. 

Reunind 94 de companii din domeniul TIC și reprezentând circa 9 000 de angajați din sector, pe parcursul existenței sale, membrii ATIC și-au unit eforturile pentru a oferi societății cea mai bună expertiză, dedicare și viziune. Pe parcursul celor optsprezece ani de activitate, ATIC a reușit să devină vocea industriei și și-a demonstrat rolul cheie în stimularea și consolidarea competitivității sectorului prin contribuții semnificative la îmbunătățirea cadrului legal pentru industria TIC, dezvoltarea capitalului uman, fortificarea ecosistemului antreprenorial, abilitarea fetelor și femeilor în IT, consolidarea comunității tech din țară și promovarea țării în calitate de destinație pentru investiții în sfera inovării. 

Viziunea ATIC este de a transforma Republica Moldova într-o țară de primă alegere, unde tehnologiile sunt la ele acasă, iar alte state învață din experiența și expertiza noastră. Ne dorim ca fiecare cetățean să aibă acces la servicii digitale de înaltă calitate și ca Moldova să fie recunoscută pentru startupuri și produse inovatoare care vor schimba lumea.

Fiecare an din istoria ATIC a venit cu un impact asupra mediului de afaceri și a stimulat creșterea sectorului de peste 50 de ori în ultimii 15 ani, an de an contribuind la crearea noilor locuri de muncă. Peste 33.000 de profesioniști activează astăzi în sectorul TIC din Republica Moldova, fiind printre cei mai bine plătiți și solicitați specialiști pe piața muncii. Printre inițiativele de stimulare a creșterii economice, doar în 2023 ATIC a prezentat 36 de documente de poziție, iar unele dintre cele mai proeminente succese atinse sunt: extinderea garanției de stat pentru parcurile IT până în 2035, introducerea unui Consiliu de administrare al MITP, amendamente adiționale pentru cadrul regulator în domeniul muncii la distanță, simplificarea procedurii pentru restituirea TVA, excluderea taxei de portabilitate (Telecom), nota 10 din oficiu la Bacalaureat de informatică, excluderea obligației de a deține PHD pentru profesori de IT, promovarea Legii cu privire la combaterea criminalității informatice, includerea propunerilor ATIC în GDPR, aprobarea pachetului de acte normative privind digitalizarea și comerțul electronic. 

Serghei Minciuna, Președintele Consiliului Directorilor, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „La aniversarea de 18 ani a Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC, celebrăm o perioadă de creștere remarcabilă și contribuții semnificative la dezvoltarea sectorului TIC din țara noastră. Prin eforturile susținute de toți membrii, ATIC în continuare joacă un rol crucial în îmbunătățirea cadrului legal pentru domeniul TIC, facilitând astfel un mediu de afaceri mai prietenos și inovativ. Industria noastră are multe rezultate demne de apreciere, însă consider că una din cele mai semnificative realizări în acest an a fost extinderea garanției de stat pentru Parcul IT până în anul 2035. Această previzibilitate va permite companiilor locale în continuare să se extindă, să creeze și să ne bucure cu noi înălțimi atinse. Un alt focus prioritar al Asociației este dezvoltarea capitalului uman și promovarea educației de calitate în domeniul STEM, asigurându-ne că generațiile viitoare vor dispune de cunoștințele și abilitățile necesare pentru a conduce industria IT către noi orizonturi. Împreună, continuăm să construim un viitor digital promițător pentru Moldova.”

ATIC a reprezentat vocea unită a industriei și a promovat poziția companiilor membre în cadrul unor importante entități și platforme de dialog între Guvern și sectorul privat, precum Consiliul Consultativ pentru Digitalizarea Economiei – iConsiliu, Comisia de Stat pentru reglementarea activității de întreprinzător, Grupul de lucru tripartit pe lângă Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Consiliul consultativ pe securitate informațională, Comisia Startup Viza, Comisia de evaluarea activității parcurilor pentru tehnologia informației. Reprezentanții ATIC au participat la peste 100 de ședințe și întruniri de lucru cu diverse instituții de profil, promovând activ obiectivele de dezvoltare a sectorului și facilitare a unui climat de afaceri favorabil în domeniul TIC.

Direcția de Proiecte Strategice ATIC a marcat o serie de performanțe și realizări importante pe dimensiunea dezvoltării capitalului uman, creșterea accesului copiilor și tinerilor din toată țara la educație de calitate în domeniul STEM, valorificarea potențialului tehnologiilor pentru impulsionarea dezvoltării regionale și a transformării digitale în beneficiul cetățenilor. 

Centrul Tekwill, unul dintre cele mai importante proiecte realizate de către ATIC cu susținerea partenerilor de dezvoltare USAID și Suedia, a Guvernului, a industriei TIC și a Universității Tehnice a Moldovei, a continuat să fie cartea de vizită a sectorului și un important hub inovațional și educațional. Impactul cuantificat al intervențiilor realizate sub umbrela Tekwill pe parcursul a șapte ani de activitate constituie: 215 000 de persoane instruite și ghidate, 1 227 de inițiative educaționale implementate cu succes, 775 de inițiative dedicate susținerii antreprenoriatului. Fiecare al zecelea cetățean este un beneficiar al programelor promovate de către Tekwill, iar fiecare a treia școală este conectată la programele „Tekwill în Fiecare Școală”, în care peste 25% din elevi învață conform alegerii proprii una dintre disciplinele opționale propuse de către sectorul IT din Republica Moldova.

Peste 1 600 de echipe și-au inițiat afacerile în cadrul programelor Tekwill și peste 3 000 000 de ore de instruire au fost livrate în cadrul programelor educaționale. Investițiile atrase de startupurile implicate în programele Tekwill se ridică la aproximativ 30 de milioane dolari americani. Cu susținerea excepțională din partea partenerilor, programele Tekwill s-au extins la nivel național, iar prin intermediul Tekwill Bălți și Tekwill Comrat au devenit accesibile în toată țara. 

La nivel regional, ATIC a deschis noi orizonturi de dezvoltare și oportunități prin intermediul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, implementat cu susținerea Uniunii Europene și a Suediei. Proiectul și-a propus să valorifice și să consolideze potențialul economiei digitale în regiunea Cahul și să sporească competitivitatea și atractivitatea sa investițională prin intervenții și parteneriate în domenii strategice. În cadrul proiectului, 60 de organizații, inclusiv IMM-uri, instituții publice, ong-uri și startup-uri, au beneficiat de programe de instruire digitală și granturi pentru digitalizarea afacerii și 100 de evenimente destinate antreprenorilor sau cu implicarea acestora au fost organizate cu succes. Beneficiarii programelor antreprenoriale simt o creștere de minim 10% în cifrele de afaceri și eficientizarea proceselor din primele luni de implementare.

Peste 20.000 copii din sudul țării au beneficiat de educație de calitate în domeniul STEM și peste 1.000 de profesori au fost instruiți în domeniul științelor și tehnologiilor. În susținerea oportunităților educaționale în regiunea de sud, au fost create 15 laboratoare digitale, iar 6 școli au beneficiat de inițiativa ,,Școala Digitală”. Un alt rezultat remarcabil a fost și crearea Inotek – EU Innovation Centre Cahul, un hub modern și prietenos, conceput să ofere acces la cele mai noi tehnologii, instrumente digitale, programe de formare și instruire relevante, inițiative de susținere a antreprenoriatului și dezvoltarea afacerilor. 

Programul „Tekwill în Fiecare Școală” implementat de ATIC sub egida Tekwill a obținut în 2023-2024 succese remarcabile, conectând 489 de instituții de învățământ din Republica Moldova cu oportunități educaționale unice.  Din 2020 până în prezent, 78 600 de elevi din întreaga țară au urmat cursurile opționale, disponibile în cele patru module de studii: inteligență artificială, dezvoltare software, industria creativă, leadership antreprenorial, acumulând cunoștințe și dezvoltând abilități importante.

Iar pe domeniul de formare profesională, proiectul educațional „Clubul Tinerilor Makeri”, implementat de ATIC cu suportul Liechtenstein Development Service, s-a remarcat în calitate de platformă eficientă pentru echiparea tinerilor cu abilitățile și cunoștințele solicitate pe piața muncii. Clubul Tinerilor Makeri este dedicat tinerilor din învățământul profesional tehnic și le oferă oportunități de educație non-formală, menită să contribuie la dezvoltarea competențelor tehnice și a spiritului de inovație. Peste 3 300 de tineri din întreaga țară au beneficiat de orientare în carieră și instruire de calitate prin intermediul Cluburilor Tinerilor Makeri din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul.  

În perioada următoare, ATIC va continua să promoveze dezvoltarea sectorului TIC din țară prin intervenții de impact, parteneriate strategice și consolidarea cooperării în cadrul industriei și cu instituțiile publice. Domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor a devenit unul strategic pentru Republica Moldova, iar ATIC își propune să contribuie semnificativ la amplificarea potențialului și rolului său în calitate de factor motrice al dezvoltării economice durabile. 

Discover more articles

January 17, 2025

„DigitalSafeguard” – creăm un mediu digital mai sigur pentru toți

Organizațiile societății civile din Moldova și Ucraina operează tot mai frecvent într-un mediu digital restricționat. Activiștii, jurnaliștii și comunitățile vulnerabile...

December 27, 2024

Tinerii Makeri din Moldova aduc inovația în spiritul Crăciunului

Tinerii inovatori din instituțiile de învățământ profesional tehnic au participat la Makeathonul local „Decorațiuni inteligente pentru Crăciun”, un eveniment remarcabil...

December 13, 2024

Tekwill Bălți – doi ani de realizări remarcabile și noi inițiative pentru viitor 

Pe 12 decembrie, centrul Tekwill Bălți celebrează doi ani de activitate, consolidându-și angajamentul față de dezvoltarea educației digitale, a competențelor...

December 6, 2024

Fetele și femeile din Moldova au mai mari șanse de afirmare în domeniul IT, datorită cursului „Engleza pentru IT”

Peste 400 de participanți din toate regiunile țării, inclusiv eleve, studente, profesoare și profesioniste din domeniul IT, au beneficiat de...

December 4, 2024

Impactul Programului de Evaluare Digitală: Brutăria Bardar și-a optimizat procesele pentru a deveni mai competitivă

În Moldova, fiecare persoană consumă, în medie, 107,3 kg de pâine și produse de panificație pe an, o cifră care...

November 25, 2024

Event Coordinator – Moldova Digital Summit 2025

Position OverviewThe Coordinator for the Moldova Digital Summit 2025 will be responsible for overseeing the planning, organization, and execution of...

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.