Pentru a propulsa dezvoltarea sectorului IT în regiuni, TEKWILL își extinde programele în nordul țării. Astfel, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC a semnat vineri, 11 iunie, un Acord de cooperare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Parteneriatul presupune dezvoltarea educației în domeniul IT, pregătirea forței de muncă, încurajarea antreprenoriatului, stimularea competitivității, dar și crearea unui centru de excelență în IT. Acțiunea face parte din angajamentul de extindere al TEKWILL – proiect important pentru dezvoltarea sectorului IT din Moldova, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Suediei.
Ana Chirița, directoare proiecte strategice ATIC/directoarea proiectului TEKWILL: „Ascensiunea rapidă a domeniului IT din ultimii ani ne-a determinat să extindem TEKWILL în regiuni și să dezvoltăm sectorul la nivel național. Împreună cu partenerii din regiunea de nord vom crea oportunități de dezvoltare pentru locuitorii orașului Bălți, dar și a celor din raioanele apropiate. Astfel, vom conecta potențialul uman la companiile IT existente, pentru a crea un ecosistem regional și a contribui la creșterea economică a țării.”
„Tekwill Bălți” este menit să susțină extinderea rețelei de centre TEKWILL în toată Moldova, prin dezvoltarea conținuturilor educaționale și antreprenoriale conform regulamentelor TEKWILL, în conformitate cu specificul local, pentru a dezvolta regiunea economic prin promovarea parteneriatelor între sectorul privat, mediul academic, cetățeni etc.
Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) și „Tekwill Bălți” își unesc eforturile pentru promovarea educației în domeniul IT, racordată la necesitățile pieței muncii, antreprenoriatului și a inovațiilor în domeniul IT în Republica Moldova. În cadrul parteneriatul Tekwill se va alinia cu proiectul inițiat de USARB privind crearea Centrulului de Inovare și Transfer Tehnologic în incinta universității, menit să stimuleze creșterea competitivității economice regionale prin crearea unui mediu favorabil dezvoltării cercetării, inovării şi transferului tehnologic în regiune.
Pentru consolidarea eforturilor de susținere a domeniul IT, în cadrul evenimentului, ATIC a mai semnat un Memorandum de înțelegere cu Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) din Bălți.
Scopul principal al parteneriatului este elaborarea direcției strategice de dezvoltare a conceptului de antreprenoriat și educație pentru conectarea domeniului IT, menit să sporească oportunitățile sectorului TIC, precum și crearea noilor posibilități de integrare și promovare a educației digitale, susținerea inovației și accelerarea serviciilor IT în regiunea de nord a țării.
Ion Bodrug, președintele Asociației pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale: „Este foarte important să construim platforma de comunicare cu mediul de afaceri din nordul țării. Ne dorim să susținem tinerii care își aleg domeniul de IT&Inginerie prin programe de ghidare în carieră și accelerare, pentru a avea un loc de muncă aici, acasă. Semnarea acestui memorandum, va permite unirea eforturilor pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.”
Printre obiectivele parteneriatului se numără: dezvoltarea programelor comune de educație și antreprenoriat; consolidarea capacităților specialiștilor IT; susținerea antreprenorilor din domeniu; stimularea inovației; încurajarea și promovarea femeilor în domeniul TIC, dar și susținerea evenimentelor comunității tehnologice. Acțiunile preconizate vor fi dedicate elevilor, studenților, profesorilor, companiilor TIC și non-TIC, dar și altor antreprenori din regiune.
Despre TEKWILL
Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele secolului 21. Pentru a continua să contribuie la creșterea competitivității industriei IT și a altor sectoare strategice ale economiei, centrul și-a extins domeniile actuale de activitate, devenind în 2019 un proiect complex la nivel național. Obiectivul de bază a Proiectului „Tekwill”, în calitatea sa de platformă dedicată progresului sectorului IT, este de a asigura un impact major asupra dezvoltării economice a țării prin îmbunătățirea capacităților antreprenoriale și educaționale ale membrilor societății, dar și a potențialului de cercetare și dezvoltare al instituțiilor de învățământ superior, în conformitate cu cererea de pe piața IT.