Ministrul Educației, Maia Sandu, a participat la lansarea programului GirlsGoIT, o platformă care încurajează implicarea fetelor și femeilor în proiecte IT. Evenimentul a avut loc vineri, 27 martie, în incinta primăriei din satul Mingir, raionul Hîncești.
Scopul platformei este de a implica fetele, inclusiv pe cele din grupurile vulnerabile, pentru a face o carieră în domeniul tehnologiilor informaționale.
În luarea sa de cuvînt, Maia Sandu a menționat că prin politicile pe care le promovează, Ministerul Educației își propune să asigure accesul la tehnologii informaționale de performanță pentru un număr cît mai mare de școli, astfel încît tot mai mulți elevi să aibă acces la tehnologii.
De asemenea, ministrul a spus că fetele și femeile tinere trebuie să se implice cît mai mult în afaceri care țin de domeniul tehnologiilor informaționale. „În Republica Moldova, cifra fetelor care învață la colegii și licee la specialități în domeniul TIC nu depășește 18%. Credem că profesiile viitorului se vor baza pe științe, că cele mai mari salarii vor fi în industria TIC și, de aceea, este important ca femeile să fie prezente tot mai mult în aceste profesii promițătoare”, a spus ministrul.
În același timp, Maia Sandu a spus că ministerul va continua și va îmbunătăți dialogul cu angajatorii, astfel încît să sporească relevanța și calitatea studiilor în domeniul IT.
Prezentă la eveniment, Maria Toma, elevă la Liceul din satul Ștefănești, raionul Florești, a relatat despre experiența pe care a avut-o alături de colegi, datorită implicării într-un proiect IT.
Anul trecut, elevii din Ștefănești au luat premiul mare la concursul Technovation Challenge – World Pitch 2014, desfășurat la San Francisco. Elevele au creat o aplicație pentru Android, care îi dă posibilitatea utilizatorului să verifice calitatea apei din fîntîni și oferă recomandări pentru purificarea apei.