Academii Cisco şi Microsoft în 6 instituții de învățământ din Moldova

Transformarea calitativă a pregătirii specialiştilor TIC în  6 instituţii pilot – Colegiul de Informatică din Chișinău, Colegiul Financiar-Bancar, Colegiul Politehnic din Bălți, Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, Școala Profesională nr. 5 din Bălţi,  Şcoala Profesională nr. 6 din Chişinău – a fost posibilă graţie acţiunilor întreprinse în cadrul Proiectului “Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”, implementat cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare.

Cele 4 colegii și 2 școli profesionale pilot au fost antrenate într-un amplu proces de modernizare, care a vizat actualizarea, în colaborare cu sectorul privat, a curriculumului şi conţinuturilor educaţionale, desfăşurarea instruirilor pentru profesori, crearea laboratoarelor moderne, dotate cu echipamentele și produsele software de ultimă generație, dar şi lansarea Program de Stagiere special conceput și desfășurat în cadrul Proiectului.

Crearea Academiilor Cisco şi Microsoft în cadrul instituţiilor pilot vine să completeze  setul de acţiuni orientate să îmbunătățeacă competențele profesionale şi să ridice nivelul de pregătire al tinerilor, menţionat de către companiile IT ca fiind unul critic.

Beneficiind de posibilităţi de instruire adaptate celor mai recente tendinţe şi cerinţe ale industriei TIC,  tinerii vor acumula cunoştinţele şi dezvolta abilităţile ce le vor permite o angajare rapidă în cîmpul muncii, dar şi şanse mai mari de creştere profesională. Recunoscute internaţional, certificările Cisco şi Microsoft le vor oferi avantaje competitive pe piaţa muncii şi vor lărgi oportunităţile de angajare.   

Tinerii interesaţi să dezvolte competenţe digitale fundamentale și să urmeze cursuri tehnice pentru o direcţie de carieră IT specifică, vor avea posibilitatea să se înroleze în cadrul Academiilor Microsoft care au fost deja lansate în două dintre instituţiile pilot: Colegiul de Informatică din Chișinău şi Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul.

În cadrul Academiei Cisco elevii vor fi instruiţi în domeniul rețelelor de comunicații. După absolvirea cursurilor, ei vor putea susţine examenul de certificare ce le va oferi o validare internaţională a cunoştinţelor şi abilităţilor deţinute.

Academiile, create cu suportul Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare, vor fi gestionate de către instituţiile de învăţămînt şi vor furniza instruirile în calitate de servicii educaţionale suplimentare.

Întrucît condiţia obligatorie pentru crearea şi funcţionarea Academiilor Cisco este prezenţa trainerilor certificaţi Cisco, în perioada octombrie 2014 – februarie 2015, 8 profesori din cadrul Colegiului Politehnic din Bălți, Colegiului Industrial-Pedagogic din Cahul, Școlii Profesionale nr. 5 din Bălţi şi Şcolii Profesionale nr. 6 din Chişinău au fost instruiți şi au susţinut examenul de certificare.

Finalizarea cu succes a instruirii a fost marcată în cadrul Ceremoniei de înmînare a Certificatelor de absolvire a cursurilor Cisco, care s-a desfăşura la data de 2 aprilie, ora 14:30, în incinta sediului Centrului Educațional PRO DIDACTICA.

La evenimentul de înmînare a certificatelor au participat Gerhard Schaumberger, Şef al Biroului Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova, Ana Chiriţa, Director Executiv al Asociaţiei Naţionale a Companiilor din Domeniul TIC, Rima Bezede, Preşedinte al Centrului Educațional PRO DIDACTICA.  

Gerhard Schaumberger, Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare: “Vreau să felicit profesorii cu ocazia absolvirii cu succes a cursului. Prioritatea Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare este racordarea educaţiei la necesităţile şi aşteptările sectorului privat şi ne bucurăm că avem posibilitatea să susţinem această iniţiativă”.

 

Sursa: cariera.ict.md

Discover more articles

November 19, 2024

Clubul Tinerilor Makeri ajunge la Ungheni: noi oportunități educaționale pentru tinerii din regiune

Din luna septembrie, tinerii din instituțiile de învățământ profesional tehnic din Ungheni beneficiază de noi oportunități educaționale, odată cu extinderea...

November 1, 2024

Zece cadre didactice din sudul țării au primit titlul de „Profesor Inovator” și câte un premiu de 10.000 de lei!

De patru ani, profesorii din Republica Moldova sunt o prioritate ai proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, prin oferirea de oportunități,...

October 31, 2024

Republica Moldova câștigă la nivel global la o competiție de Inteligență Artificială!

Republica Moldova a triumfat în cadrul prestigioasei competiții INTEL AI Global Impact Festival 2024, clasându-se pe locul I la nivel...

October 17, 2024

Uniunea Europeană și Suedia susțin crearea celui mai mare centru  de inovare în regiunea de sud

„EU4Moldova: Startup City Cahul”, un proiect de cinci ani finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia și implementat de...

October 16, 2024

ATIC și Inotek semnează un acord de parteneriat strategic pentru educația din Sudul Moldovei! 

Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și Inotek au semnat un acord de grant care reprezintă un pas...

September 24, 2024

„Tekwill în Fiecare Școală” transformă educația digitală în Moldova: 3.500 de profesori formează noile talente IT!

Într-o lume aflată într-o continuă evoluție digitală, educația din Republica Moldova face pași semnificativi pentru a răspunde provocărilor tehnologice actuale....

Subscribe to be always updated

By clicking Subscribe you’re confirming that you agree with our Terms and Conditions.